Gözden kaçırmayın

Silivri'de Deprem Sonrası Arsa Fiyatları YükseldiSilivri'de Deprem Sonrası Arsa Fiyatları Yükseldi

Kayseri'de Zirai Don İncelemesi


Kayseri'nin Develi ilçesinde yaşanan zirai don nedeniyle zarar gören tarım alanlarını incelemek üzere, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç bölgeye gitti. 12 Nisan 2025 Cuma günü kent merkezinde ve ilçelerde görülen aşırı soğuklar ile kar yağışı sonucu ortaya çıkan zirai donun etkileri, yerinde incelendi.


Don Etkisinin Boyutu


Vali Çiçek ve Başkan Büyükkılıç'a İlçe Kaymakamı Yusuf Turan, AK Parti Kayseri İl Başkanı Hüseyin Okandan, Belediye Başkanı Adem Şengül, İl Tarım Müdürü Bülent Saklav, İlçe Tarım Müdürü Hasan Avanoğlu ve Develi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Murat eşlik etti. Gazi Mahallesi'nde bulunan elma bahçesinde yapılan incelemelerde, zirai donun etkileri gözlemlendi.


Yetkililer ve üreticilerden bilgi alan Vali Çiçek, "Yaşanan bu afetten dolayı üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Maalesef zararımız çok büyük. İnşallah Tarım İl ve İlçe Müdürlüğümüzün koordinesinde üreticilerimize gerekli eğitim verilerek ağaçlarımızın kurtarılması ve zararın en aza indirilmesi hedeflenmektedir. Devletimiz her zaman üreticilerin yanında olacaktır." dedi.


Develi'de Etkilenen Alanlar


Develi Belediye Başkanı Adem Şengül ise yaptığı açıklamada, "Hepimizi olumsuz etkileyen ve ziyadesiyle üzen bir doğal afet yaşadık. Çiftçilerimizin kendi gayretleriyle önlem almaya çalıştığını biliyoruz. Develide yaklaşık 10 bin dekarlık alan zirai dondan olumsuz etkilendi." ifadelerini kullandı.


Tarım Bakanlığı Destekleri


Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zirai don yaşanan illerin milletvekilleriyle görüşerek, bundan sonraki süreçte yapılacak çalışmalarla ilgili istişarelerde bulundu. Şengül, "Maalesef doğal afet olunca elden çok bir şey gelmiyor. Devletimiz her zaman olduğu gibi yine çiftçilerimizin üreticilerin yanında olmaya devam edecektir." şeklinde konuştu.


Zirai don, özellikle meyve ağaçları ve sebze fideleri için büyük risk oluşturmaktadır. Bu tür durumlarda üreticilerin alınması gereken önlemler şunlardır:


    • Ağaçların genç sürgünlerinin korunması

    • Toprak neminin kontrol altında tutulması

    • Gerekli hallerde sulama yapılması