Türkiye'nin Kestane Üretimi Bir İlde Biyolojik Mücadele ile Güçleniyor

Türkiye'nin Kestane Üretimi Bir İlde Biyolojik Mücadele ile Güçleniyor

GENEL 1.05.2024 00:13:44 0
Türkiye
Türkiye'nin kestane üretiminde önemli bir yere sahip olan bir ilimizde, kestane Gal Arısı'na karşı biyolojik mücadelede yeni bir adım atıldı. İstatistiklere göre 2022 yılında 7.824 hektarlık alanda 23.439 ton kestane üretimi gerçekleştirilen il, bu üretimiyle Türkiye sıralamasında birinci konumda bulunuyor. Bu ilimizde üretilen kestanenin yüzde 29'luk bir kısmı ülke genelindeki üretimi temsil ediyor. 2022 yılında 4.057 ton, 2023 yılında ise 2.240 ton kestane ihraç ederek 7,8 milyon dolarlık bir gelir sağlandı. Ayrıca bu ildeki kestane, Avrupa Birliği tarafından tescillenmiş bir Coğrafi İşaret ürünü olarak da biliniyor.

Kestane üretimi, özellikle belirli ilçelerde yöre halkı için ciddi bir ekonomik katkı sağlamakta. Ancak üretimi tehdit eden başlıca problem, Çin kökenli Kestane Gal Arısı. Bu zararlı, Japonya, ABD, Kore ve Avrupa'da da kestane ormanlarını tehdit etmekte ve kimyasal mücadele yöntemleri ile kontrol altına alınması mümkün görünmemekte.

Bu kapsamda, zararlının biyolojik olarak kontrol edilmesi amacıyla ilgili ilde ilk kez bir müdahale yapıldı. İl Orman Müdürlüğü öncülüğünde, zararlıya karşı parazitoit bir böcek türü olan Torymus Sinensis'in 528 adedinin salımı yapıldı. Bu salınım, ilin bir bölgesinde gerçekleşti. Bu önemli biyolojik mücadele çabası, zararlının kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynayacak.

Biyolojik mücadele etkinliğinin ardından üreticilere, zararlının kontrolü ve diğer kültürel mücadele teknikleri hakkında bilgi veren ilgililer, bu tür müdahalelerin ileride de devam edeceğini ve kestane üreticilerinin bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladılar. Bu yöntemlerin, bölgelerdeki kestane üretiminin sürdürülebilirliği için büyük önem taşıdığı belirtildi. Bu çabalar, ilin kestane üretimine ve ekonomisine katkı sağlama potansiyeline sahip.

Haber Kaynak : haberyaz.com.tr