Gözden kaçırmayın

İkizce TOKİ'de Depremzedelere Ev Teslimatıİkizce TOKİ'de Depremzedelere Ev Teslimatı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aile ve Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Gölge Bakanı Aylin Nazlıaka, 2023 yılı Sayıştay denetim raporuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Nazlıaka, raporun, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın mali saydamlıktan, hesap verebilirlikten ve şeffaflıktan uzak olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Nazlıaka, bakanlığın 65 yaş üstü vatandaşlara ödenen aylıklar ve doğum yardımlarının ödenmeyen tutarlarını hatalı bir şekilde muhasebeleştirdiğine dikkat çekti. Ayrıca, yasal olarak hizmet alımı sırasında yapılması gereken KDV tevkifatının yerine getirilmediğini ve bu durumun kamu zararına yol açtığını ifade etti. Ayrıca, bakanlık çalışanları için kıdem tazminatı karşılıklarının ayrılmadığını vurguladı.

Nazlıaka, Sayıştay’ın raporunun, kamu idarelerinin mali faaliyetlerini denetleme görevi nedeniyle "suya sabuna dokunmayan" bir içerik taşıdığını belirtti. Raporun sadece 68 sayfadan oluştuğunu, bu durumun bakanlığın geniş faaliyet alanı göz önüne alındığında yetersiz olduğunu kaydetti. Sayıştay’ın bu durumu ele alırken yaşadığı baskılara da dikkat çekti.

Nazlıaka, raporda yer alan diğer tespitlere de değinerek, bakanlıkta idari para cezalarının kaydının tutulmadığını ve kiralanan taşınmazların muhasebeleştirilmesinde hatalar yapıldığını bildirdi. Ayrıca, engelli ve yaşlılara ödenemeyen tutarların hatalı olarak kaydedildiğini, bu durumun kamu zararına yol açtığını dile getirdi.

Nazlıaka, bağışların muhasebe kaydındaki hatalı işlemler sonucunda 89 milyon TL kamu gelir kaybı yaşandığını açıkladı. Yandaşlara haksız kazanç sağlandığını ve bazı işlemlerde mevzuata aykırı davranıldığını belirtti. Özellikle fiyat farkı ödemelerinde yapılan usulsüzlükler, kamu kaynaklarının yandaşlara aktarılmasıyla sonuçlandı.

Son olarak, Nazlıaka, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla gerçekleştirilen projelerde alacakların muhasebe sisteminde takip edilmediğini, böylece kamu zararına neden olunduğunu ifade etti. Ayrıca, sosyal yardım alan kişilerin istihdamına yönelik yükümlülüklerin yerine getirilmediğini, bu nedenle birçok kişinin istihdam edilmediğini kaydetti.

Bu açıklamalar, Aylin Nazlıaka'nın bakanlık ve Sayıştay raporuna yönelik eleştirilerini açık bir şekilde ortaya koyarken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndaki mali ve idari problemlerin boyutunu gözler önüne sermektedir.