Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye ile Japonya Arasındaki 100. Yıl Kutlamalarında Konuştu

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye ile Japonya Arasındaki 100. Yıl Kutlamalarında Konuştu

POLİTİKA 10.08.2024 01:31:01 0
Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye ile Japonya Arasındaki 100. Yıl Kutlamalarında Konuştu
Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yılı dolayısıyla Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetlerine ait JS KASHIMA ve JS SHIMAKAZE gemilerinin İstanbul’a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında düzenlenen resepsiyona katıldı. Etkinlikte Bakan Güler'e Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ve Bakan Yardımcısı Alpaslan Kavaklıoğlu eşlik etti.

Resepsiyonda konuşma yapan Bakan Yaşar Güler, Türkiye ve Japonya arasındaki köklü dostluk bağlarına vurgu yaptı. Güler, 1878 yılında Türkiye'yi ziyaret eden ilk Japon askerî gemisi "Seiki"nin, 1887 yılında Japonya Prensi'nin Türkiye ziyareti ve 1889 yılında Türkiye'nin Japonya'ya gönderdiği Ertuğrul Fırkateyni'nin tarihte önemli yer tuttuğunu ifade etti. Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'dan dönüşü sırasında yaşadığı trajik kazanın ve mürettebatın büyük çoğunluğunun hayatını kaybetmesinin her iki ülke arasında derin bir dostluğa vesile olduğunu belirtti.

Türkiye ve Japonya'nın coğrafi olarak uzak olmalarına rağmen halkları arasındaki sevgi, saygı ve sempati bağlarının benzersiz olduğunu ifade eden Güler, iki ülke arasındaki iş birliğinin pek çok alanda sürdüğünü dile getirdi. Ayrıca, dün Japonya'da meydana gelen deprem nedeniyle geçmiş olsun dileklerini iletip yaralılara acil şifalar diledi.

Bakan Güler, 2013 yılında "Stratejik Ortaklık" seviyesine yükseltilen Türkiye-Japonya ilişkilerinin askeri ve savunma sanayisi alanında da gelişmeye devam ettiğini, bu yıl diplomatik ilişkilerin 100. yılının kutlanmasının büyük bir heyecan yarattığını belirti. Bu kapsamda, TCG KINALIADA korvetinin Haziran 2024'te Japonya’nın Kuşimoto, Tokyo ve Hiroşima limanlarına gerçekleştirdiği ziyaretlerin önemine dikkat çeken Güler, Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri ile gerçekleştirilen eğitim faaliyetlerinden ve Sayın Prenses Akiko’nun da katıldığı üst düzey resepsiyondan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İki ülke arasındaki dostluğun ve iş birliğinin daha da güçlenmesi temennisinde bulunan Bakan Güler, 79 yıl önce Hiroşima ve Nagazaki'ye gerçekleştirilen nükleer saldırılarda hayatını kaybedenleri saygıyla andı. Savaşların sorunları çözmek yerine yeni sorunlar yarattığını vurgulayan Güler, gelecekte daha yaşanabilir bir dünya oluşturmak için diyalog ve iş birliğinin öneminin altını çizdi.

Etkinlikte emeği geçenlere teşekkür eden Bakan Güler, Japonya halkına selamlarını ve saygılarını sundu. Resepsiyon, Türkiye ile Japonya arasındaki güçlü dostluk ve iş birliğinin bir kez daha vurgulanmasıyla sona erdi.