İzmir'de Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonunda Şüpheli Yakalandı

İzmir'de Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonunda Şüpheli Yakalandı

ASAYİŞ 11.07.2024 16:41:36 0
İzmir
İzmir merkezli düzenlenen "DEFİNE-1" operasyonunda, ülkemize ait tarihi eserleri kaçak kazılarla elde ederek yurt dışındaki müzayede evlerine satan organize suç örgütü üyesi şüpheli yakalandı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından kapsamlı bir çalışma yürütüldü. Bu çalışmanın sonucu olarak "Tarihi Eser Kaçakçılığı ve Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak" suçlarına yönelik, İzmir merkezli olmak üzere birçok ilde operasyon düzenlendi.

Gözaltına alınan şüphelilerin banka hesap hareketlerinin incelenmesiyle, Avrupa ve ABD’de faaliyet gösteren müzayede evlerinden örgüt elebaşı konumundaki “Pazarlamacı” olarak tabir edilen şahsa ve aile bireylerine güncel kur ile milyonlarca TL değerinde döviz cinsinden para gönderildiği belirlendi. Bu paraların suç grubu üyeleri ve bu gruba menfaat sağlayan şahıslar arasında paylaştığı tespit edildi.

Ayrıca, 2020 yılında Hırvatistan’da ele geçirilip ülkemize iade edilen tarihi eserlerin de bu örgütün faaliyetleri kapsamında yurt dışına çıkarıldığı ortaya çıkarıldı.

Operasyonlar sonucu binlerce sikke, obje, dedektör, ruhsatsız tüfek, ruhsatsız tabanca ve çok sayıda fişek ele geçirildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bu operasyonla ilgili yaptığı açıklamada, "Tarihi ve kültürel mirasımıza zarar veren, bu topraklara ait tarihi eserleri yurt dışına kaçırmaya çalışan tarihi eser kaçakçılarına nefes aldırmayacağız. Hepsini bir bir yakalayıp adalete teslim etmeye kararlıyız," dedi. Bakan Yerlikaya, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve operasyonları gerçekleştiren polisleri de tebrik ederek, duaların ve desteklerin onlarla olduğunu belirtti.