Gözden kaçırmayın

Çoban Sıkıntısı Erzincan'a Yansıdı
Erzincan'daki besiciler, artan maliyetler nedeniyle çoban bulmakta ciddi zorluklar yaşıyor. Küçükbaş hayvancılık sektöründe yaşanan çoban sıkıntısı Türkiye genelinde olduğu gibi Erzincan'da da hissediliyor. Besiciler, aylık maaş giderlerinin 100 bin liraya kadar çıkmasıyla birlikte çoban çalıştırmakta güçlük çekiyor.
Maliyetler Artıyor, Çoban Bulmak Zorlaşıyor
Besiciler, çobanların sadece maaşının değil, aynı zamanda yeme, içme, sigara, barınma ve geri dönüşlerinde peynir, yoğurt, yün gibi ihtiyaçlarının da karşılanması gerektiğini belirtiyorlar. Bu durum, çoban çalıştırmayı daha da maliyetli hale getiriyor. Bir besici yaptığı açıklamada, “Eskiden 5
- 6 ay çoban tutuyorduk ama artık kendi çocuklarımızla bu işi yapmaya çalışıyoruz” dedi.
- 3 çocuğumuzu gönderiyoruz ama onlar bir çobanın işini yapabiliyorlar. Tabii ki çocuklardan çoban gibi verim alamıyoruz, çobanlar daha verimli oluyor. Ama ne yapalım, çobanlara o parayı verecek gücümüz yok” ifadeleri kullanıldı.
- Aylık çoban maaşları 100 bin liraya kadar çıkabiliyor.
- Besiciler, çobanların yeme, içme ve barınma gibi ihtiyaçlarını da karşılamak zorunda kalıyorlar.
- Çocuklar çoban olarak görevlendiriliyor ancak verimlilik düşüyor.
Çocuklarla İş Güçlüğü
Besiciler, çoban yerine çocuklarını göndermeye başladıklarını ancak çocukların bir yetişkin çobanın verimliliğini yakalayamadığını ifade ediyorlar. “2
Küçükbaş Hayvancılıkta İşgücü Sorunu
Erzincan'daki küçükbaş hayvancılık sektörü, artan maliyetler ve işgücü sıkıntısı nedeniyle zor günler yaşıyor. Besiciler, devletten destek beklediklerini ve sektörün sürdürülebilirliği için çözüm bulunması gerektiğini vurguluyorlar. Çobanlık mesleğinin cazibesinin azalması da sorunu derinleştiren faktörlerden biri olarak gösteriliyor.
Yorumlar
Yorum Yap