Gözden kaçırmayın

Serebral Palsi Nedir ve Nasıl Destek Olabiliriz?Serebral Palsi Nedir ve Nasıl Destek Olabiliriz?

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Talih Özdaş, işitme kaybının ilerleyen yaşlarda Alzheimer hastalığı riskini artırdığını açıkladı. Bu bağlamda, özellikle yenidoğan ve küçük yaşlardaki çocukların işitme sağlığına dikkat çekilmesi gerektiğini vurguladı.

İnsana Düşen Sorumluluk: Farkındalık ve Erken Tanı
23-29 Eylül tarihleri arasında kutlanan Uluslararası İşitme Engelliler Haftası kapsamında konuşan Özdaş, ailelerin yenidoğan bebeklerin işitme taramalarına önem vermesi gerektiğini belirtti. İşitme kaybı tespit edilen çocuklarda tedaviye erken başlanmasının engellerin ortadan kaldırılması açısından büyük bir katkı sağladığını ifade etti.

İşitme Kaybı Verileri
Türkiye’de yaklaşık 200 bin işitme engelli birey bulunduğunu dile getiren Doç. Dr. Özdaş, her yıl 2500 ile 3000 yenidoğanda işitme kaybı görüldüğünü, dolayısıyla yıllık olarak 6-7 bin çocuğun bu durumdan etkilendiğinin altını çizdi. Ulusal Yenidoğan İşitme Programı sayesinde tüm yenidoğan bebeklerin işitme taramalarının gerçekleştirildiğini ve gerektiğinde rehabilitasyon, işitme cihazı kullanımı gibi çeşitli tedavi yöntemlerine başvurulduğunu açıkladı.

Alzheimer Bağlantısı
Doç. Dr. Özdaş, özellikle ileri derecede veya sinirsel tipte işitme kaybı yaşayan bireyler için koklear implant cerrahisinin engelleri ortadan kaldırabileceğini belirtti. Yaşlı bireylerin işitme kaybının günlük yaşamlarını olumsuz etkilediğine, kazalara sebebiyet verdiğine ve en önemlisi Alzheimer riskini artırdığına dikkat çekti. İletişim kaybının, bireylerin sosyal yaşamını sınırlayarak beyin fonksiyonlarını etkileyebileceğini vurguladı. Bu nedenle, gerekli durumlarda işitme cihazı kullanılmasının önemine işaret etti.