Gözden kaçırmayın

Türkiye'nin Kültürel Mirası, Ülkeye Geri Dönek
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin kültürel mirasının dünyanın neresinde bulunursa bulunsun geri getirilmesi için kararlı olduklarını belirtti. Bakan Ersoy, yaptığı açıklamada, ülkenin tarihi eserlerinin yurt dışına kaçırılmasının önlenmesi ve mevcut eserlerin ise iade edilmesi konusunda yoğun çalışmalar yürütüldüğünü vurguladı. Bu kapsamda, dijitalleşme projeleriyle kayıtların güncellenmesi ve uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Kaçak Eserlerin Önlenmesinde Yeni Stratejiler
Bakan Ersoy, kaçakçılığın önlenmesi için yeni stratejilerin geliştirildiğini ifade etti. Bu kapsamda;
- Müzelerde ve ören yerlerinde güvenlik sistemlerinin güçlendirilmesi
- Kaçak kazıların tespitine yönelik teknolojik altyapının iyileştirilmesi
- Halkın bilinçlendirilmesi amacıyla eğitim kampanyalarının düzenlenmesi
Bakanlık, eserlerin dijitalleştirilmesiyle ilgili çalışmalarla da kayıtları güncel tutmayı ve kayıp eserlerin takibini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Bu sayede, çalınan veya kaçırılan eserlerin tespiti ve iadesi süreçleri hızlandırılıyor. Örneğin, son dönemde bazı antik Roma dönemine ait sikke koleksiyonlarının yurt dışından Türkiye’ye geri getirilmesi bu çabaların bir sonucu olarak değerlendiriliyor.
Uluslararası İş Birliğinin Önemi
Bakan Ersoy, kültürel mirasın korunması ve iadesi konusunda uluslararası iş birliğinin hayati önem taşıdığını vurguladı. Bu bağlamda, UNESCO başta olmak üzere diğer uluslararası kuruluşlarla yakın ilişkiler yürütülüyor. Ayrıca, yabancı ülkelerdeki müzelerle diyalog halinde olunarak eserlerin durumu hakkında bilgi alınması ve iade süreçlerinin başlatılması çalışmaları devam ediyor. "Dünyanın neresine kaçırılmış olursa olsun bu topraklara ait hangi eser varsa ülkemize geri getireceğiz," diyerek Bakan Ersoy, kararlılık mesajı verdi.
Geri Gelen Eserler: Kültürel Mirasın Canlandırılması
Yurt dışına kaçırılan ve geri getirilen eserlerin sergilenmesi, Türkiye'nin kültürel mirasının canlandırılmasına katkıda bulunuyor. Bu eserler, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ziyaret edilerek kültürel değerlerin gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor. Geri dönen her eser, ülkenin zengin tarihine ve kültürüne yapılmış bir yatırım olarak kabul ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu kapsamda yeni sergi alanları oluşturma ve mevcut müzeleri yenileme çalışmalarını sürdürüyor.
Yorumlar
Yorum Yap