Gözden kaçırmayın

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanı'na SaldırıTBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanı'na Saldırı

Nobel Ödülü kazanmış olan Daron Acemoğlu, Türkiye’nin demokrasi geçmişine dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Acemoğlu, Atatürk dönemini eleştirerek, "Atatürk'ün gücü elinde merkezileştirdiğini, Osmanlı'da daha çoğulcu bir sistem olduğunu" ifade etti. Bu sözler, Atatürk döneminin demokrasi anlayışına yönelik tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Öte yandan, Nobel Kimya ödülünü kazanan Aziz Sancar, Türkiye'de kalmış olsaydı bu ödülü alamayacağı yönündeki Acemoğlu’nun iddialarının tersine, "Nobel, Cumhuriyet ve Atatürk sayesinde kazanıldı" diyerek birbiriyle çelişen bir bakış açısı sundu. Sancar, ödülünü Cumhuriyet’in bir madalyası olarak gördüğünü, Atatürk’ün bilimsel devrimlerine büyük borçları olduğunu vurguladı.

Sancar, eğitim konusunun Atatürk için ne kadar önemli olduğunu, Sakarya Savaşı’nın zorluklarına rağmen eğitimin gündemden düşmediğini belirtti. Atatürk'ün, eğitim olmadan ilerlemenin mümkün olmadığını bildiğini söyleyen Sancar, bu düşüncenin Cumhuriyet’in temellerini oluşturduğunu ifade etti.

Cumhuriyet’in sunduğu fırsatların önemine dikkat çeken Sancar, geçmişte var olan sosyal sınıf ayrımcılığının cumhuriyetle ortadan kalktığını belirtti. "Cumhuriyet, tüm insanların eşitliği üzerinden yola çıkar" diyen Sancar, bunun toplumsal kaos ve ayrımcılıkla mücadeledeki yerini vurguladı.

Daron Acemoğlu'nun, "Türkiye'de kalsaydım Nobel ödülü alamazdım" sözlerine eleştirel yaklaşan Sancar, eğitim sürecinin ve öğrenim hayatının Nobel ödülünü kazanmadaki katkılarına dikkat çekti. Ayrıca, Acemoğlu’nun geçmişte aldığı ödüller ve ailesinin akademik ve sanayi alanındaki başarılarının da çoğulculuk açısından bir örnek teşkil ettiğini belirtti.

Son olarak, Acemoğlu'nun ifadelerine ilişkin eleştirilerde bulunan tarihçi Sinan Meydan ise, bu görüşlerin "sığ ve yanlış bir tarih okuması" olduğu yorumunda bulundu. Bu sözler, Acemoğlu'nun daha önceki tarihsel olaylara ve Atatürk’e dair bakış açısının tartışmalara neden olduğunu gösteriyor.