Türksat 5A'nın yolculuğu sürüyor!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5A'nın alt sistem testlerinin sorunsuz tamamlandığını ve uydunun yörünge yükseltme operasyonlarının başlatıldığını belirtti.

TEKNOLOJİ 21.01.2021 22:57:00 0
Türksat 5A

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu açıklamasında, Türksat 5A uydusunun alt sistem testlerinin sorunsuz şekilde tamamlandığını belirterek  Uydunun elektrikli itki sistemi kullanılarak yaklaşık 4 ay sürecek yörünge yükseltme manevraları ve uydu üzerindeki operasyonlarının planlandığı şekilde devam ettiğini ifade etti.

Karaismailoğlu, sorunsuz şekilde uzaya fırlatılan uydunun, Türkiye saati ile 05.48 itibarıyla roketten ayrıldığını, ilk sinyalin ise 35 dakika sonra alındığına dikkat çekerek, ayrılmanın ardından ilk verilerin Güney Afrika'daki istasyondan Türksat Gölbaşı yer istasyonuna aktarıldığını söyledi.

Uydunun kapsama alanına girmesinin ardından Türksat yer istasyonları üzerinden telemetri verilerinin doğrudan uydu üzerinden alındığına değinen Karaismailoğlu, yörünge yükseltmeye başlamadan önce yapılması gereken kritik adımlardan olan güneş panellerinin ve elektrikli itki motorlarının bulunduğu kollarının açılması ile itki sistemlerindeki hazırlıkların tamamlanması işlemleri sorunsuz gerçekleştirilmiştir. Alt sistem testlerinin tamamlanmasıyla uydunun, yörünge yükseltme operasyonları da başlatılmış oldu. Türksat 5A'nın, 31 derece doğu yörüngesine doğru gerçekleştirdiği yolculuğu planlandığı şekilde sorunsuz sürmekte dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5A'nın dünyaya en yakın konum olarak uzaklığının 550 kilometreyi, en uzak olduğu konumda ise 55 bin kilometreyi bulduğunu ifade etti.

Uydunun dünyaya yakın bulunduğu yerde hızının saniyede 3 bin 350 metreye ulaştığını bildiren Bakan Adil Karaismailoğlu, en uzak durumda ise hızının saniyede 2 bin 300 metre olduğunu sözlerine ekledi.