Türkiye'de ilk koronavirüs aşısı yapıldı!

Türkiye'de ilk aşı denemesi ile ilgili açıklamalar yapan Prof. Dr. Murat Akova, Türkiye genelinde 13 bin kişiye aşı yapmayı planlıyoruz. Aşı gönüllüleri 18-60 yaş arası kişiler, gönüllülük için aşı merkezine başvurabilirler dedi.

SAĞLIK - YAŞAM 17.09.2020 13:42:00 0
Türkiye

Hacettepe üniversitesi Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Murat Akova yaptığı açıklamada, 25 merkez belirlendi. Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra da Hacettepe ilk oldu. Kademe kademe 25 merkezde yayınlanacak. Ülke çapında faz 3 çalışması gerçekleştirilecek. Bu bitince başka aşı gelecek. 3 aydan daha fazla zamandır bu işe hazırlanıyoruz. Bilimsel olarak, etik olarak, uygulanabilirlik olarak Hacettepe sağlık açısından önde olan bir üniversitedir. Enstütümüzde geliştirilen bir yerli aşımız vardır. Hayvan çalışması aşamasındadır.

Toplamda Türkiye'de 13 bin kişiyi hedefliyoruz.13 bin kişinin ilk aşamada 1200 kişisi, hastalık açısından ön planda ve en riskli gruptaki sağlık personelleri olacak.Grubu ikiye böleceğiz. Tırnak içinde söylüyorum 'kör ya da maskelenmiş' olarak yapılacak.

Ne aşıyı uygulayacak bizler ne de aşının uygulandığı gönüllüler bunu bilmeyecekler. Bu grubun yarısına aşı, yarısına boş aşı yani plasebo vereceğiz. Boş bir aşı ile karşılaştırıyoruz, boş aşı yapılan gönüllülerde belli sayıda hastalık ortaya çıkacak olursa, biz bunu 20-40 arasında düşünüyoruz, o zaman bizden ayrı denetleme kurulumuz var. Onlar bu hastalık ortaya çıkan grupta kime aşı yapılmış kime boş aşı yapılmış ona bakacaklar. Eğer aşı yapılan grupta hastalık görülmemişse, o zaman geri dönüp boş aşı alanlara size de aşı öneriyoruz, aşı etkili oldu diye, onlara da aşıyı yapacağız. Aşı gönüllüleri 18-60 yaş arası kişiler gönüllülük için aşı merkezine başvurabilirler, ifadesine yer yerdi.