Trump'ı Korku Sardı!

ABD Başbakanı Donald Trump'ın, görevi devredeceği Biden ve yönetiminin hakkında soruşturma açabileceği endişesi ile özel bir af çıkacağı bildirildi.

DÜNYA 8.01.2021 10:47:00 0
Trump

New York Times'ın, konu hakkında bilgisi olan iki kaynaklı haberinde, Trump'ın 3 Kasım tarihindeki başkanlık seçiminden sonra danışmanları ve kendisi için "özel af" çıkması durumunda yasal ve siyasi sonuçlarının ne olacağı bildirildi.

Çıkan haberde, Trump'ın kendisi için özel af çıkarma konusunu, 5 Ocak'ta Georgia'da yapılan Senato seçimleri için eyalet sekreterişni arayıp 'sonuçları kendi lehine çevirmesi' adımı atma çağrısı ile 6 Ocak'ta destekçilerin Kongreye yaptığı baskından sonra sorumlu tutularak yargılanması gerektiği tartışmalarından sonra gündeme getirip getirmediği bilgisinin net olmadığı bildirildi.

Haberde fikirlerine yer verilen hukuk uzmanları, bundan önce hiçbir ABD başkanının kendisi için "özel af kararnamesi" imzalanmadığına dikkat çekip, böyle bir uygulamanın sonraki başkanlar ve adalet sistemi için tehlikeli olacağı konusunda duyuru yaptı.

Trump'ın kendisi için çıkarabileceği özel affın mahkemelerce tanınıp tanınmayacağının da ayrı bir tartışma konusu yaratacağını belirten uzmanlar, söz konusu başkanlık özel affının sadece federal suçları içerdiği, eyalet bazındaki suçlamaları ise içermediğini duyurdu.

Bu zamana kadar 89'u kendisi ile alakalı kişiler olmak üzere 94 "özel af" çıkaran Trump, kendinden sonra kurulacak Biden hükümetinin ailesi hakkında soruşturma açabileceği kaygısı ile çocukları Donald Jr., Eric ve Ivanka ile damadı Jared Kushner, için de özel af getirebileceği gündemler içindeydi.

Amerikan tarihinde, Gerald Ford tarafından 8 Eylül 1974 tarihinde özel af çıkarılarak yargılanmasına karşı çıkılan tek ABD Başbakanı, Watergate skandalı sebebi ile istifa eden Richard Nixon olmuştu.