Telegram uygulaması kullanarak sohbet edenlere dikkat çeken uyarı!

Son günlerde tartışma konusu olan sohbet uygulamaları, veri gizliliği yönetimi ve WhatsApp’tan Telegram’a kullanıcı geçişleri hakkında uzman yorumları.

TEKNOLOJİ 19.01.2021 00:29:00 0
Telegram uygulaması kullanarak sohbet edenlere dikkat çeken uyarı!

Siber Güvenlik Uzmanları, telefonumuza yüklediğimiz birçok uygulamanın bizden veri talep ettiğini ancak bunlar arasında para kazananların öne çıktığını belirtiyorlar.

Facebook ve Google gibi firmaların verilerden para kazandığını aktaran uzmanlar, günlük mesajlaşma uygulamalarından çok fazla veri paylaşıldığını ve bu mesajlaşma uygulamalarının artık evrimleşmeye başlayıp, iş dünyasına girmeye başladıklarını ve bunun getirisi olarakta WhatsApp gibi şirketlerin bunun hazırlığını yaptıklarını açıklıyorlar.

WhatsApp son açıklamasında: ‘Siz arkadaşlarınızla, ailenizle eskisi gibi yazışmaya devam edebilirsiniz, ancak iş için kullanılan hesaplarda şifrelemeyi düşürüyorum ve veri paylaşımını arttırıyorum. Çünkü ücretsiz hizmet veriyorum, karşılığında bu kadar hizmet veriyorum demek istiyor.

Özellikle Facebook Messenger kullanıyorsanız zaten telefonunuzdaki tüm video, fotoğraf ve kişi listeniz tamamen açık, yani trojan gibi bir şey ile karşı karşıyasınız.

WhatsApp’a tepki olarak, ülkemizde birçok kullanıcı benzer bir uygulama olan Telegram kullanmaya başlayacağını duyurmuştu. Nitekim son günlerde Telegram’ın kayıtlarına göre milyonlarca yeni kullanıcı ile birlikte Telegram’ın aktif kullanıcı sayısı 500 milyona ulaşmış durumda. Peki, WhatsApp’in verilerini korumayacağından endişe ederek Telegram’a geçiş yapan kullanıcıları neler bekliyor ve beraberinde Telegram, WhatsApp’tan daha mı güvenli sorusu akıllara geliyor.

Siber Güvenlik Uzmanlarına göre farklı projeler var. Bazıları kapalı kaynak kod olarak oluşturuluyor ve bu projelerdeki veriler tamamen o şirkete ait. Ancak bazıları açık kaynak kod kullanıyor ve isteyen herkes bu kodlara ulaşabiliyor. Telegram işte bu kapsamda öne çıkıyor. Grup özelliğiyle 100 bin kişiye çıkabilme imkanınız olsada bunların hepsinin mutlaka bir bedeli var ve kapalı kaynak kodlu. Yani sunucuda ne çalışıyor hiçbir bilgimiz olmuyor.

Güvenli iletişim kurmak isteyenlerin Telegram uygulamasından uzak durmalarının altını çizen uzmanlar, uygulamanın kullanıcıdan kullanıcıya şifreleme yapmadığını ve bu eksikliğin WhatsApp’tan daha kötü bir durum olduğunu ifade ediyorlar.