İŞYURTLARI KURUMU SALGIN DÖNEMİNDE YAKLAŞIK 50 MİLYON MASKE ÜRETTİ

Adalet Bakanlığı İşyurtları Kurumu, meslek edindirme programlarıyla tutuklu ve hükümlüleri meslek sahibi olarak topluma yeniden kazandırıyor.

GÜNDEM 9.01.2021 18:23:00 0
İŞYURTLARI KURUMU SALGIN DÖNEMİNDE YAKLAŞIK 50 MİLYON MASKE ÜRETTİ

İnfaz sisteminin onarıcı adalet yaklaşımı çerçevesinde faaliyet gösteren Kurum, 180’den fazla işkolunda dünyada örnek çalışmalara imza atıyor. İşyurtları Kurumu, salgın döneminde de özellikle sağlık çalışanlarının ihtiyaçlarını karşılamak için maske, tulum, spanç, gözlük ve tonlarca kolonya, dezenfektan ve temizlik malzemesi üretti.

SALGINLA MÜCADELEYE ÜRETİMLE DESTEK

İşyurtları Kurumu, salgının ülkemizde de görülmesiyle beraber Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün talimatıyla yeni bir üretim planına geçti. İşyurtları Kurumunun güvenilir ve hijyenik koşulların sağlandığı atölyelerinde insan sağlığına zararlı hammadde kullanmadan; temizlik ve kozmetik ürünleri ile maske, tulum, tek kullanımlık hastane malzemeleri üretimi gerçekleştirdi. Vatandaşların ihtiyaç duyduğu bu ürünler ülke genelinde birçok noktada hızlı ve ekonomik olarak satışa sunuldu. İşyurtları Kurumu bünyesinde pandeminin Türkiye’de görüldüğü tarihten bugüne kadar 47 milyon 821 bin 188 adet maske üretimi, 3 milyon 619 bin 72 adet tulum ve tek kullanımlık hastane ürünleri üretimi, 8 milyon 520 bin 485 adet spanç katlama, 1 milyon 244 bin 176 adet gözlük montaj işi gerçekleştirildi. Böylece Türkiye geneli tüm ceza infaz kurumları, il sağlık müdürlükleri başta olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarının maske, tulum ve diğer tek kullanımlık ürün ihtiyaçları karşılandı.

SIFIR ATIK PROJESİNE DESTEK

Sıfır Atık Projesi kapsamında yürüttüğü geri dönüşüm faaliyetleri ve kompost gübre üretimiyle doğa dostu çalışmalarını sürdüren İşyurtları, Foça’da biyogaz tesisi kurdu. Çevreci olduğu kadar israfın önlenmesi bakımından da önemli bir hizmeti yerine getiren biyogaz tesisinde, Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü bünyesinde sürdürülen hayvancılık faaliyetleri sonucunda oluşan hayvansal atıklar biyogaz tesislerinde işlenerek elektrik enerjisine çevriliyor. Tesiste ayrıca fermantasyon atıkları organik gübreye dönüştürülerek tarımsal alanlarda kullanılması sağlanıyor. Atıkların değerlendirilmesi ile enerji santrali olarak çalışan biyogaz tesisinde bugüne kadar 489 bin 323 kilovat saat elektrik enerjisi üretildi.   

KALKINMA AJANSLARIYLA İŞBİRLİĞİ YAPILIYOR

İşyurtları Kurumu Kalkınma Ajanslarıyla işbirliği yaparak 2020 yılında 14 projeyi uygulamaya geçirdi. Keskin Ceza İnfaz Kurumu, Erciş Açık Ceza İnfaz Kurumu, Konya Açık Ceza İnfaz Kurumu ve Boğazlıyan T Tipi Kapalı ve Açık Ceza infaz Kurumu İşyurdu Müdürlüklerinde meyve ve sebze yetiştiriciliği; Uşak E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz kurumu, Sarayköy Açık Ceza İnfaz Kurumu ve Kayseri 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüklerinde giyim üretimi projeleri hazırlandı. Ayrıca Narman Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğünde Hayvancılık, Antalya E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğünde mobilya üretimi, Iğdır B ve S Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumları ile Bozkurt Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüklerinde gıda üretimi alanlarında projeler hazırlandı.

HAYVANCILIĞA YÖNELİK YERLİ IRKLARIN YAYGINLAŞTIRILMASI İÇİN PROJELER UYGULANDI

İşyurtları Kurumu tarafından Burdur E Tepi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen ‘Honamlı Keçi Yetiştiriciliği’ projesinin ilk yavruları 2020’nin sonuna doğru doğmaya başladı. Yerli ve milli üretimin desteklenmesi yoluyla hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlanmasının hedeflendiği proje Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile koordineli olarak yürütülüyor. Şu an itibariyle 331 honamlı keçisi bulunan Burdur E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü hayvancılık tesislerinde 2021 yılında 2 ağıl sağımhanenin de eklenmesi planlanıyor. Bu kapsamda yılda yaklaşık 50 hükümlüye iş başında uygulamalı olarak mesleki eğitim alma ve çalışma imkanı sunulacak.

HÜKÜMLÜLER RESTORASYON ÇALIŞMASI DA YAPIYOR

Öte yandan 2020 yılı içerisinde İşyurdu Müdürlükleri bünyesinde yeni üretim atölyeleri tamamlanarak hizmete alındı. Ayvalık Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü bünyesinde 140 metrekare doğal taş işleme atölyesinin yapımı tamamlandı. Edirne A çık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü tarafından restorasyon faaliyetleri kapsamında tarihi kuleli giriş kapılarının ve bu alanda bulunan duvarların restorasyon işlemleri yapıldı. Maltepe Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü İnşaat İşkolu tarafından Adalet Akademisi Başkanlığı için hakim ve savcı adaylarının uygulamalı eğitim sağlayacağı temsili adliye binasının yapımı tamamlanarak teslim edildi.

Okullaşma hedefinin ilk aşaması olan Sincan Adalet Mesleki Eğitim Merkezi açıldı. Böylece hükümlü ve tutuklulara yönelik ilk meslek okulunun yapımı Ankara Sincan Ceza İnfaz Kurumları yerleşkesinde tamamlandı. Farklı illerde 6 adet mesleki eğitim merkezi de açılışa hazır hale getirildi ve Milli Eğitim Bakanlığına teslim süreci tamamlandı.

Batman Açık Ceza İnfaz Kurumu, Doğubayazıt T Tipi Kapalı Açık Ceza İnfaz Kurumu, Erzincan Açık Ceza İnfaz Kurumlarına İşyurdu Müdürlükleri tarafından ekmek üretim atölyeleri kurulmuş ayrıca Sincan Açık Ceza İnfaz Kurumunda ise unlu mamuller atölyesinde yenileme ve kapasite artışı gerçekleştirildi.

Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü bünyesinde 320 metrekare gezen tavuk kümesi ve Burdur E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü bünyesinde bin metrekare küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için ahır yapımı tamamlandı.