İstanbul'a dönüş yapanlar için kritik uyarı!

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın tatil beldelerinden ve memleketlerinden İstanbul'a dönüş yapacakları, evlerinde 14 gün izole olmaları konusunda uyardı.

SAĞLIK - YAŞAM 22.09.2020 14:16:00 0
İstanbul

Prof.Dr. Kemalettin Aydın, Türkiye'de koronavirüs salgınının başladığı mart ayında, İstanbul ve Marmara Bölgesi'nin kırmızı renkte olduğunu ve en çok vakaların burada görüldüğünü ifade etti.

Kontrollü sosyal hayatla birlikte haziran ayı itibarıyla seyahatlerin başladığını, özellikle İstanbul'dan Türkiye geneline bir dağılımın yaşandığını belirten Aydın, İnsanların yaylaya, tarıma, kumsala gitmesi gibi nedenlerle İstanbul'un o kırmızılığı Türkiye haritasında doğu sınırımıza kadar gitti. Yaklaşık 1 ay önce de Gaziantep, Şanlıurfa, Batman, Şırnak gibi doğu illerimizde vaka sayılarında bu nedenle bir yükselme görüldü. Taziye, düğün gibi toplu anlamda bir araya gelinen ortamlarda vakaların artmasına sebep oldu. Karadenizde ise tarım işçiliği, yaylaydı, horondu derken toplum, virüsü birbirine bulaştırdı, İstanbulluların evlerine dönmeye başladığını ve haritadaki kırmızılığın doğu sınırından tekrar İstanbul'a yöneldiğini belirten Prof.Dr. Kemalettin Aydın, İstanbullu yeniden korkulu günler yaşamak istemiyorsa hem apartman ziyaretlerini hem de birkaç aydır görmediği akrabalarıyla yapacağı sohbetleri ertelemeli, ev içinde dahi mesafeli ve maskeli sohbetler yapmalı. Şu anda şehir dışından İstanbul'a dönenlerin, 14 gün kapalı ortamlarda bir araya gelmemeleri gerekiyor. İstanbul virüs salgınını belirli bir kontrol altına alana kadar bunun uzun süre devam ettirilmesi gerekir dedi.