Hubble teleskobu tespit etti!

NASA’nın Hubble teleskobu'nun astronomları, kara deliğin çekirdeğinden yansıyan ışığın yarattığı gölgelerin 36.000 ışık yılı uzaklığa yayıldığını tespit etti.

TEKNOLOJİ 26.11.2020 13:10:00 0
Hubble teleskobu tespit etti!

Galaksiye yansıyan parlak ışık, devasa kara deliğin çekirdeğinden oluşuyor. Işığın bir kısmı dışarı sızarken geri kalan ışıklar deliğin etrafındaki kalın toz örtüsü tarafından engelleniyor.

Bu ışıkların bizim sistemimizin merkezine olan uzaklığı 156 milyon ışık yılı. Işık sayesinde galaksinin her tarafının muhtemelen toz bulutlarıyla kaplı olduğu sonucuna ulaşan astronomlar, galaksinin her yerinde böyle ışık kaynakları olabileceğini ancak toz bulutları yüzünden görünemeyecekleri fikrinin üstünde duruyorlar.

Harvard Üniversitesi Smithsonian Astrofizik Merkezi’nin yetkilisi Peter Maksym açıklamasında, bu galaksinin kısa bir süre önce başka bir galaksiyle kesiştiğini ve bu yüzden her tarafa toz yayılabileceğini önceden biliyorduk. Kara delik iticilerinin çekirdeğin etrafındaki tozların yayılmasına sebep olabileceği ihtimali de  söz konusu dedi.