Güney Afrika’dan çıkan mutasyona karşı virüs üretildi

BioNTech/Pfizer ile ABD’deki Teksas Üniversitesi ortaklığında, bilim insanları Güney Afrika’dan çıkan mutasyona karşı virüs üretti.

SAĞLIK - YAŞAM 18.02.2021 12:36:00 0
Güney Afrika’dan çıkan mutasyona karşı virüs üretildi

Araştırmanın sonuçları New England Journal of Medicine’de yayınlandı. Bilim insanlarının laboratuvar ortamında üretilen G.Afrika mutasyonuna karşı üretilen virüsün aşı olan kişilerin kan örneklerinde test ettiği belirtildi.

Bilim insanları, Güney Afrika mutasyonuna karşı üretilen virüsün ABD’de mutasyonlu virüsün yaygın olarak görülen türüyle kıyaslandığında antikor oranının üçte ikiye kadar düştüğünün fark edildiği ifade edildi. Şu ana kadar virüse karşı ne ölçüde antikorun koruma sağladığı konusunda bir sınır tespit edilememesi nedeniyle antikor düzeyinde üçte ikilik azalmanın bu varyant karşısında aşıyı etkisiz hale getirip getirmeyeceği henüz bilinmiyor. Araştırmaya ilişkin açıklamalarda bulunan Teksas Üniversitesi uzmanlarından Pei-Yong Shi, BionTech / Pfizer aşısının varyanta karşı koruma sağlamasının mümkün olduğunu kaydetti. Uzman Pei-Yong Shi açıklamasında, Minimum etkisiz hale getirme sınırını bilmiyoruz. Aşının oluşturduğu bağışıklık geri dönüşümünün koruma sağlamak için gereken düzeyin çok üzerinde olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Birçok ülkede "seyahatle ilişkili vakalar" şeklinde ortaya çıkan Güney Afrika varyantı, şu ana kadar 31 ülkede görülmüştü.