Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara'dan uyarı!

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Covid-19 tedavisinde kullanılan kan sulandırıcı ürünlerin bilinçsiz kullanımında vücuda zarar verebileceğine dikkat çekti.

GENEL 11.01.2021 12:18:00 0
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara

Sağlık Bakanlığı'nca, koronavirüs tedavisinde kullanılan kan sulandırıcı ürünlere dünyada talebin arttığı belirtildi. Türkiye'deki ürünlerin bir kısmının koronavirüs tedavisi için hastanelere yönlendirildiği belirtilerek, bu durum eczaneler aracılığıyla hastalarımıza sunulan ürünlerin miktarında, zaman zaman azalmaya yol açabilmektedir denildi. Ayrıca, kan sulandırıcı ürünlerin piyasada rahatlıkla bulunabildiği belirtildi. Uzmanlar, koronavirüs tedavisinde kullanılan kan sulandırıcı ürünleri doktor önerisi ve takibi dışında kullanmanın büyük sağlık sorunlarına yol açabileceğine özellikle dikkati çekti.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları öğretim üyesi ayrıca Bilim Kurulu üyesi olan Prof. Dr. Ateş Kara, kan sulandırıcı ürünlerin kullanımına ilişkin açıklamarda bulundu. Prof.Dr. Kara, herhangi bir ilacın dahi doktor kontrolü dışında dozunu artırınca vücuda zarar verebileceğini belirterek, size tedavi amaçlı verilen ilacı iki katı alırsanız zarar verebilir. Bu bakımdan doz ana belirleyici. Bu ilaçları gerekmedikçe asla kullanmamak gerekiyor. Kanı sulandırıyor, akışkanlığını artıyor, amacı bu; ama biraz fazla verirseniz kanamaya neden olabilir. Bu çizgiyi bizim, sizin belirlemeniz mümkün değil. Mutlaka sizi izleyen doktorun önerdiği şekilde almanız gerekir" dedi.

Prof.Dr. Ateş Kara, gerekmedikçe kan sulandırıcı ilaçların kullanılmaması gerektiğini belirtti.