Bilim Kurulu Üyesi açıkladı!

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, eğer virüs böyle kalırsa 7 ila 8 ayda bir, ya da yılda bir defa aşılanmamız gerekebilir dedi.

SAĞLIK - YAŞAM 15.01.2021 13:23:00 0
Bilim Kurulu Üyesi açıkladı!

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları öğretim üyesi, ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, koronavirüs aşısının zaman içinde tekrarlanıp tekrarlanamayacağına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Kara, bazı hastalıklarda aşıların ara ara tekrarlanması gerektiğini hatırlatarak, ancak bazılarında bir kere aşı yapıldığında ömür boyu koruyucu olabiliyor dedi.

Biz mevsimsel koronavirüslere karşı her sene tekrar hassas konuma geliyoruz, her sene hastalanabiliyoruz. Aşıda bugünkü bildiğimiz antikor oluşturuyoruz, bir miktar belki hücresel cevap oluşturuyoruz; ama o azalabilir. O nedenle de bugünkü bilgi ile baktığımızda şunu görüyoruz; eğer virüs böyle kalmaya devam ederse bizim hemen hemen 7 ila 8 ayda bir ya da yılda bir defa aşılanmamız gerekebilir. Gripteki gibi değişiklik gösterirse, mutasyon gösterirse o zaman da yeni gelişen tipe bakmamız lazım, tamamen mi farklı, yoksa farkı küçük, benim daha önce olduğum aşının koruma ihtimali var mı' diye. Tamamen farklı ise aşının yapısının da değişip, gripte olduğu gibi yeni virüse adapte olarak yine her yıl aşılanmak gerekebilir. Büyük olasılıkla şimdilik tek doz yetecek gibi görünüyor. Ama önümüzdeki dönemi görüp, ilk defa aşılananların vücudunun ikinci defa aşı uygulandığında nasıl tepki vereceklerini görmek gerek. Bir doz yetebilir; ama yetmeme ihtimali de var ifadesini kullandı.