Adalet Bakanlığı Adli Görüşme Odalarının Sayısını Artırıyor

Adalet Bakanlığınca cinsel istismar ve şiddet mağduru kadın ve çocukların ifadelerinin örselenmeden alınması için oluşturulan Adli Görüşme Odalarının sayısı 90 oldu.

GÜNDEM 2.12.2020 13:41:00 0
Adalet Bakanlığı Adli Görüşme Odalarının Sayısını Artırıyor

3 Nisan 2017 tarihinden bu yana hizmet veren özel görüşme odalarında bugüne kadar 22 bin 150 görüşme gerçekleştirildi.

Adalet Bakanlığı, şiddet ve cinsel istismar mağdurları için özel olarak kurduğu Adli Görüşme Odaları’nın (AGO) sayısını Yargı Reformu Stratejisi kapsamında yaygınlaştırmaya devam ediyor. Adalet Bakanlığı bugüne kadar ülke genelinde 70 ilde 86 adliyede 90 AGO’yu hizmete sundu. 3 Nisan 2017 tarihinden bu yana hizmet veren AGO’larda bugüne kadar 22 bin 150 görüşme gerçekleştirildi. Adalet Bakanlığı 2021 Ocak ayı itibariyle 22 AGO’yu daha hizmete sunacak.

MAĞDUR ODAKLI OLUŞTURULAN AGO’LARIN ÇALIŞMA SİSTEMİ

Adli Görüşme Odaları, kırılgan grupların ifadelerinin alınması sırasında örselenmelerini önlemek amacıyla oluşturuldu. Görüşme, gözlem ve bekleme olmak üzere 3 bölümden oluşan odalarda özellikle cinsel istismar ve şiddet mağduru kadın ve çocuklardan oluşan kırılgan grupların ifadeleri uzman adli görüşmeciler aracılığıyla fail ile yüz yüze gelmeden alınıyor. Hâkim ya da savcı tarafından sorulması istenen sorular, bu odalarda kulaklık vasıtasıyla uzmana iletiliyor. Uzmanlar sorularını mağdurların psikolojik durumlarını göz önüne alarak uygun bir dille aktarıyor. Uzmanın yaptığı ön görüşme ile kaygı düzeyi düşürülen mağdurun sağlıklı ifade vermesi sağlanıyor. Görüşme sesli ve görüntülü olarak Cumhuriyet savcısı, hakim ve avukatların bulunduğu mahkeme salonuna canlı aktarılıyor. Böylece mağdur ve şüphelinin yüz yüze gelmesi engellenerek mağdurların ikinci defa örselenmesinin önüne geçiliyor.  

MAĞDURLARA İNTERNETTEN DE DESTEK SAĞLANIYOR

Adalet Bakanlığı, ayrıca kurduğu www.magdur.gov.tr internet adresiyle de süreçle ilgili her konuda bilgilendirme yapıyor. Bakanlık site aracılığıyla mağdur vatandaşları hakları konusunda bilinçlendiriyor. Sitede; başta cinsel suç mağdurları, aile içi şiddet mağdurları, terör mağdurları ile çocuk ve kadın mağdurların yaşadıkları mağduriyet türüne göre, hangi haklara sahip oldukları, hangi hizmeti hangi kurumlardan alabilecekleri ve bunun için nasıl bir prosedür izlemeleri gerektiği konularında bilgiler veriliyor.