CHP'li Milletvekili Ekim Ayı Enflasyonunu Değerlendirdi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ekim ayı enflasyon verilerine ilişkin sert açıklamalarda bulundu. Genç, TÜİK'in verilerinin gerçeği yansıtmadığını ve iktidarın bir propaganda aracı haline geldiğini ileri sürdü.
Enflasyon Rakamlarında Büyük Uçurum
TÜİK'in verilerine göre, ekim ayında enflasyon bir önceki aya göre yüzde 2.55, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 32.87 arttı. Ancak, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise aynı dönem için aylık enflasyonu yüzde 3.74, yıllık enflasyonu ise yüzde 60 olarak açıkladı. Aradaki bu fark, tartışmaların odağına yerleşti.
"Gerçek Hayatla İstatistik Masalı Arasında Uçurum Var"
Aşkın Genç, yaptığı değerlendirmede, rakamlar arasındaki farkın teknik bir meseleden ibaret olmadığını vurguladı. Genç, "Aradaki fark, vatandaşın mutfağında, markette, pazarda yaşadığı gerçek ile iktidarın yarattığı 'istatistik masalı' arasındaki uçurumdur" ifadelerini kullandı. Milletvekili, halkın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları şu çarpıcı verilerle özetledi:
- Açlık sınırı 30 bin lirayı, yoksulluk sınırı ise 92 bin lirayı aştı.
- Vatandaşların kredi ve kart borçları 5.5 trilyon lirayı geçti.
- Sadece ilk dokuz ayda ödenen faiz 880 milyar lirayı buldu.
Üretimdeki Daralma ve Borç Krizi
Genç, açıklamasında ekonomik üretimde yaşanan daralmaya da dikkat çekti. İmalat sanayinde kapasite kullanım oranının yüzde 74'e gerilediğini, her 100 tezgahtan 26'sının üretim yapmadığını belirten Genç, reel sektörün döviz borcunun 355 milyar dolara çıktığını ifade etti. Döviz kuru her 1 TL arttığında reel sektörün 185 milyar TL zarar yazdığını kaydetti. Tarımsal üretimde de ciddi bir çöküş yaşandığını, meyve üretiminin yüzde 30 azaldığını söyleyen Genç, "Üretim çarkı dururken, borç faiz sarmalında büyüyen bir ekonomiyle enflasyonu 'düşürdüğünü' iddia etmek halkı yanıltmaktır" dedi.
Kamu Borçlarındaki Tehlikeli Artış
Kamu maliyesine ilişkin de uyarılarda bulunan CHP'li vekil, kamu borcunun 13 trilyon lirayı aştığını, faiz yükünün ise 10 trilyon liraya yaklaştığını öne sürdü. Genç, "TÜİK'in enflasyon hesabı artık iktidarın propaganda enstrümanı haline gelmiştir. Gerçek veriler sansürlenmekte, ücret artışları baskılanmaktadır" şeklinde konuştu.
CHP'nin Çözüm Önerisi
Aşkın Genç, partisinin ekonomik krize yönelik çözüm planını da açıkladı. Genç, "Cumhuriyet Halk Partisi olarak istatistik kurumlarının bağımsızlığını yeniden tesis edecek, veri manipülasyonuna son verecek, üretime dayalı ve adil bir ekonomik düzeni kurmakta kararlıyız" diyerek sözlerini tamamladı.








Yorumlar
Yorum Yap