Gözden kaçırmayın

Kayseri'de Çölyaklı Bireyler İçin Farkındalık ve Glütensiz Lezzet DurağıKayseri'de Çölyaklı Bireyler İçin Farkındalık ve Glütensiz Lezzet Durağı

Et Fiyatlarındaki Artış Sürerken, Vatandaşın Alım Gücü Azalıyor


Türkiye'de et fiyatları, özellikle kuzu ve dana eti olmak üzere son bir yılda önemli ölçüde arttı. Ramazan ayında da fiyatların düşmesi yönündeki beklentiler gerçekleşmedi. Kuzu eti yıllık %34, dana eti ise %38 oranında zamlandı. Mart 2024'te kilogramı 517 TL olan dana etinin fiyatı Nisan 2025'te 692 TL'ye yükselirken, kuzu etinin fiyatı aynı dönemde 638 TL'den 855 TL'ye çıktı.


Rekor İthalata Rağmen Fiyat Artışı Durmuyor


Yüksek et fiyatlarının önüne geçmek amacıyla yapılan rekor düzeydeki ithalatlar da fiyat artışını durdurmaya yetmedi. 2023 yılında 1 milyon 82 bin büyükbaş hayvan ithal edildi. 2024 Ocak ayında ise bu sayı %12 artarak 136 bin 50'ye ulaştı. Ancak tüm bu çabalara rağmen, et fiyatları yükselmeye devam ediyor.


Üretimdeki Sorunlar ve Desteklerin Azaltılması


Uzmanlar, et fiyatlarındaki sürekli artışın ardında hem üretim sorunlarının hem de tarımsal desteklerin azalmasının yattığını belirtiyor. Her yıl yaklaşık 500 bin buzağı çeşitli nedenlerle ölüyor. Ayrıca mera alanlarının yetersizliği ve hayvancılığın sürdürülebilirliğini zorlaştıran faktörler, üretimi olumsuz etkiliyor. Tarımsal desteklerin de son yıllarda önemli ölçüde azaldığı ifade ediliyor. 2023'te 403 milyon dolar olan tarımsal destekler, 2024'te 108 milyona düştü.


Çözüm Arayışları: İthalat mı Yerli Üretim mi?


Et fiyatlarındaki artışın nedenleri ve çözüm yolları kamuoyunda tartışılıyor. Bazı kesimler sorunun çözümü için ithalatın devam etmesi gerektiğini savunurken, diğerleri ise yerli üretimin desteklenerek hayvancılığın güçlendirilmesinin daha sürdürülebilir bir çözüm olacağını vurguluyor. Özellikle mera alanlarının iyileştirilmesi, yem bitkileri üretiminin teşvik edilmesi ve tarımsal desteklerin artırılması gibi önlemlerin alınması gerektiği belirtiliyor.



    • Son bir yılda kuzu eti %34 arttı.

    • Dana eti fiyatları aynı dönemde %38 yükseldi.

    • 2023'te 1 milyon 82 bin büyükbaş hayvan ithal edildi.

    • Tarım destekleri son iki yılda önemli ölçüde azaldı.