Gözden kaçırmayın

Sivas-Erzincan Karayolunda Trajik Kaza: Otobüsün Çarptığı Ceset BulunduSivas-Erzincan Karayolunda Trajik Kaza: Otobüsün Çarptığı Ceset Bulundu

Kayseri’de Kaybolmak Üzere Olan Bir Sanat: Bünyan Halısı


Kayseri'nin tarihi dokumalarından olan Bünyan halısı, unutulmaya yüz tutmuşken, Kayseri Kadın ile Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda açılan Bünyan Halı Dokuma kurslarıyla yeniden canlandırılıyor. Makineleşmeyle birlikte tercih edilmez hale gelen ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan bu el sanatının gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.


Bünyan Halısının Tarihçesi ve Önemi


Bünyan ilçesine özgü olan Bünyan halısı, geçmişte bölge halkı tarafından sıklıkla dokunan ve önemli bir geçim kaynağı olan el sanatıdır. Ancak sanayi devrimiyle birlikte makine halılarının yaygınlaşmasıyla Bünyan halısının üretimi azalmış ve ustaları da bu geleneği sürdürmekte zorlanmaya başlamıştır.


Cezaevinde Açılan Kurslarla Sanatı Canlandırma Çalışmaları


Kayseri Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu kurs öğreticilerinden Nazime Özcan, Bünyan halısının yok olmakta olan bir sanat olduğunu belirterek, “Biz Bünyan halısını ceza infaz kurumlarında tekrar canlandırmaya çalışıyoruz” dedi. 2021 yılından itibaren açılan kursta verilen eğitimlerle tutuklu ve hükümlülerin hem yeni bir meslek öğrenmeleri hem de topluma yeniden kazandırılmaları amaçlanıyor.


Kursların İş Birliği ve Hedefleri


Kayseri Kadın ile Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumları, bu önemli projeyi hayata geçirmek için Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Şehit Onur Karasungur Halk Eğitimi Merkezi iş birliği yaptı. Bu kurumlar arasındaki koordinasyon sayesinde:



    • Bünyan halısının teknikleri tutuklu ve hükümlülere öğretiliyor.

    • Üretilen halılarla hem geleneksel sanat yaşatılıyor, hem de ekonomik gelir elde ediliyor.

    • Tutuklu ve hükümlüler topluma yeniden kazandırılma sürecinde destekleniyor.


Kurslarda öğrenim gören tutukluların ve hükümlülerin ürettiği Bünyan halıları, yerel el sanatları pazarlarında sergilenerek hem sanatı tanıtıyor hem de gelir elde etme imkanı sunuyor. Bu sayede, hem tarihi bir değer korunuyor hem de katılımcıların topluma yeniden entegre olması için önemli bir adım atılıyor.